Mini hot-dogi
160 ml ciepłej wody
12g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
310g mąki pszennej
30g miękkiego masła
4 długie parówki
2l wody
3 łyżki sody oczyszczonej
roztopione masło do posmarowania
sezam do posypania
W szklance wymieszać cukier z wodą, wkruszyć drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić całość na jakieś 10 minut do momentu, aż zacznie się pienić.
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić dołek, włożyć masło i wlać zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić w misce pod przykryciem, do wyrośnięcia – na około 1 godzinę.
(THERMOMIX: Do naczynia miksującego włożyć drożdże, wlać wodę i dodać miękkie masło oraz cukier, wymieszać – 10s., o. 5., zostawić na 15 minut. Po tym czasie dodać sól przesianą z mąką i wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał. Wyrobione ciasto zostawić w zamkniętym naczyniu na ok. 40 minut, po tym czasie zgarnąć ciasto kopystką ze ścianek i ponownie wyrobić – 2 min., o. Interwał – wyjąć ciasto i dalej postępować jak poniżej.)
Po tym czasie nastawić w garnku wodę z sodą, oraz piekarnik – góra/dół na 200 stopni. Zagnieść i podzielić ciasto na 8 części, parówki przekroić na pół. Każdą część ciasta rozpłaszczać na prostokąt, kłaść parówkę i sklejać w jednym miejscu, układać zawijasy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po zawinięciu wszystkich, wkładać po dwie sztuki do wrzącej wody i parzyć 1 minutę, co jakiś czas obracając, wyparzone ciasto wykładać na ręcznik papierowy i przekładać z powrotem na papier do pieczenia, zrobić tak wszytskie hot-dogi.
Wstawić blachę do piekarnika i piec całość ok. 15 minut, aż całkowicie się upieką i zarumienią, upieczone studzić na kratce.
Najlepiej podawać z sosem miodowo-musztardowym lub serowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!