Mini kebabiki a’la kofta
500g wołowiny
500g wieprzowiny
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kolendry w ziarenkach
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej papryki piri piri lub pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
ok. 100ml wody
Cebulę obrać i drobno posiekać, mięso pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z cebulą. Całość dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o średnich oczkach (otworki 4mm).
Kmin rzymski i kolendrę rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek, dodać do mięsa z resztą przypraw, wlać wodę i dobrze wyrobić na gładką, jednolitą masę – ok. 10 minut za pomocą dłoni. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków zalać wodą w misce i również zostawić na 1 godzinę, by dobrze nasiąknęły wodą.
Mięso wyjąć, jeszcze raz wyrobić, nabierać porcje i formować z nich podłużne kotlety, nabijając je na wymoczone patyczki. Kebabiki skropić olejem lub oliwą i układać obok siebie na folii spożywczej. Kebabiki można grillować od razu, można je również schłodzić w lodówce (polecam, bo wtedy mięso lepiej będzie trzymało kształt), ale wtedy należy wyjąć je przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, by się ogrzały.
Do kebabików polecam tzatziki:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!