//

Mini kebabiki

Tak, tak, wiem, najprawdziwszy na świecie kebab robi się z baraniny. I tak się też u mnie w domu go jada, kiedy uda nam się zdobyć kawałek zwierza. Ale co zrobić, kiedy nie ma się baraniny? Zastąpić innym mięsem :) proste... Powiem Wam, że sama siebie zaskoczyłam tym smakiem, wyszły obłędne, soczyste i pikantne! Musicie spróbować :) - czerwoną czubrycę można oczywiście zastąpić inną mieszanką przypraw.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


500g mięsa mielonego
1 pełna łyżka czerwonej czubrycy (szarena soł)
1 czerwona cebula
3 żółtka (lub 1 całe jajko i 1 żółtko)
olej





Wymieszać mięso z przyprawą, dodać drobno posiekaną, czerwoną cebulkę oraz żółtka i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny pod przykryciem.

Po tym czasie formować z masy „rakietki” (podłużne kotleciki) i kłaść je na posmarowanej olejem desce, można je dodatkowo nadziać na patyczek do szaszłyków – ale to się sprawdza w wypadku pieczenia na prawdziwym grillu. Po ulepieniu wszystkich kotlecików rozgrzać patelnię grillową i ułożyć wszystkie w niedużych odstępach. Smażyć ok. 7 minut z każdej strony.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!