//

Miodowe placuszki z płatkami owsianymi

Leniwe, bezpretensjonalne śniadania to to, co najbardziej lubię w weekendowych porankach :) a tak dawno nie było już u nas placuszków, że wygrzebałam jedną z fajniejszych książek o pancakes, jaką mam i wyszperałam w niej ten przepis. Placuszki wyszły bardzo smaczne, a sam przepis na nie pochodzi z książki Adrianny Adarme "Pancakes".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 placuszków
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
4 łyżki ekspresowych płatków owsianych

Mokre składniki:
1 szklanka mleka
3 łyżki płynnego, naturalnego miodu
1 duże jajko





Suche składniki przesiać do miski i wymieszać z płatkami owsianymi. Jajko roztrzepać z miodem, wlać miód, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi za pomocą trzepaczki.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień, nalać na nią kilka kropli oleju, nakładać ciasto i smażyć placuszki z obu stron na złoto.

Placuszki podawać z masłem, miodem, syropem klonowym, konfiturą – z czym najbardziej lubimy :)

ZOBACZ PRZEPISY NA INNE PLACUSZKI – KLIKNIJ!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Miodowe placuszki z płatkami owsianymi
  • Miodowe placuszki z płatkami owsianymi