Miodowy kurczak z rozmarynem
4 uda kurczaka
4 łyżki miodu
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa do posmarowania
1 kawałek imbiru - wielkości kciuka, obrać
dwie gałązki rozmarynu podzielone na części
3 ząbki czosnku
Kurczaka umyć, osuszyć, posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
W rękawie do pieczenia (foliowym) umieścić miód, poukładać nieobrane ząbki czosnku, pokrojony w paski imbir i rozmaryn, na wierzch poukładać uda kurczaka i zawiązać rękaw, włożyć do lodówki na kilka godzin – lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni, rękaw z zawartością do blachy i wstawić całość do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, na 10 minut przed końcem, rozciąć rękaw bardzo ostrożnie, rozchylić, polać kurczaka sosem, który z niego wypłynął i pozwolić kurczakowi się zarumienić.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!