//

Miodowy kurczak z rozmarynem

Kurczaka bardzo lubimy, choć czasami brakuje mi pomysłów na jego przyrządzenie. No bo przecież to tylko kurczak... najlepiej oprószyć go domową przyprawą do kurczaka i cieszyć się smakiem, ale ile można jeść w kółko to samo? Dlatego też, oczarowana ostatnim odkryciem (tak, tak, wiem "Ameryka"...) połączenia kurczaka z miodem, postanowiłam pokombinować inaczej i wziąć to, co akurat miałam po ręką. Kurczak rozpływał się w ustach! Był delikatny, bardzo soczysty i słodkawy - a to zasługa miodu wrzosowego. Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


4 uda kurczaka
4 łyżki miodu
sól, pieprz do smaku
olej lub oliwa do posmarowania
1 kawałek imbiru - wielkości kciuka, obrać
dwie gałązki rozmarynu podzielone na części
3 ząbki czosnku





Kurczaka umyć, osuszyć, posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą i pieprzem.

W rękawie do pieczenia (foliowym) umieścić miód, poukładać nieobrane ząbki czosnku, pokrojony w paski imbir i rozmaryn, na wierzch poukładać uda kurczaka i zawiązać rękaw, włożyć do lodówki na kilka godzin – lub na całą noc.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni, rękaw z zawartością do blachy i wstawić całość do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, na 10 minut przed końcem, rozciąć rękaw bardzo ostrożnie, rozchylić, polać kurczaka sosem, który z niego wypłynął i pozwolić kurczakowi się zarumienić.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Miodowy kurczak z rozmarynem