Chlebki do zupy
Przepis na 4 małe lub 3 większe chlebki:
630g mąki pszennej tortowej
300ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 białko
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce i zagnieść gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Ciasto obtoczyć w mące i włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrastania na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 (lub 3 części) i z każdej części oderwać malutki kawałek. Z ciasta formować placki i zwinąć je do środka (pod spód), tworząc kule, kule układać złączeniem do dołu na papierze do pieczenia, na blasze. Z każdego kawałka oderwanego ciasta uformować małe kuleczki i położyć na dużych kulach. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrastania.
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Żółtko roztrzepać w miseczce z mlekiem i posmarować taką mieszanką każdą kulę z ciasta. Wstawić od razu do piekarnika i piec 20-30 minut, w zależności od stopnia zarumienienia.
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. By podać w nich zupę lub gulasz należy odkroić wierzch i wydrążyć miąższ ze środka, bardzo delikatnie, łyżką do zupy lub łyżeczką.
RADA (od mamy mojego Ukochanego): aby mieć pewność, że miseczki nie przesiąkną, należy białko 1 jajka lekko ubić (na rzadką piankę) i po wyjęciu miąższu z chlebków posmarować ich wnętrze tym właśnie ubitym białkiem. Wszystkie chlebki, odkryte (razem z pokrywkami obok) wstawić na kratce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 10 minut.
Przepis ze strony „Kotlet.tv„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!