//

Młoda, zasmażana kapusta

Nie potrafię przypomnieć sobie, ile czasu nie jadłam takiej kapustki, ale wiem, że tego boskiego aromatu się nie zapomina! Szukałam w internecie, szukałam, szukałam i jak zwykle nie znalazłam przepisu, który by mi odpowiadał, co mi pozostało? Improwizacja, martwi mnie jednak to, że zawsze po takiej wariacji na kilkunastu blogach pojawia się przepis, z którego rzeczywiście bym skorzystała, gdyby pojawił się wcześniej... Zapraszam na pyszne, wiosenne danie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1 główka młodej kapusty (około 800-900g)
200ml wody
pęczek koperku (bez grubych łodyg)
125g pokrojonego w kostkę boczku ze słoniną (bez skóry)
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki





Kapustę opłukać, przekroić i wyciąć głąby. Resztę kapusty pokroić na paseczki wybranej wielkości (kapusta mocno mięknie i trochę się skurcza w czasie duszenia. Włożyć do garnka, dodać przyprawę uniwersalną i podlać wodą, postawić garnek na ogniu, przykryć i gotować do miękkości kapusty (czasami można zamieszać) – ja gotowałam około 15 minut, by się nie rozaplała.

Na patelni podsmażyć boczek, dodać go do kapusty. Posiekać koperek i również dodac do kapusty, całość wymieszać.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i smażyć razem chwilę, dodać do kapusty, zamieszać i na koniec dodać pozostałą łyżkę masła.

Kapusta najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Młoda, zasmażana kapusta