Młoda, zasmażana kapusta



1 główka młodej kapusty (około 800-900g)
200ml wody
pęczek koperku (bez grubych łodyg)
125g pokrojonego w kostkę boczku ze słoniną (bez skóry)
1 łyżka przyprawy uniwersalnej
3 łyżki masła
2 łyżki mąki

Kapustę opłukać, przekroić i wyciąć głąby. Resztę kapusty pokroić na paseczki wybranej wielkości (kapusta mocno mięknie i trochę się skurcza w czasie duszenia. Włożyć do garnka, dodać przyprawę uniwersalną i podlać wodą, postawić garnek na ogniu, przykryć i gotować do miękkości kapusty (czasami można zamieszać) – ja gotowałam około 15 minut, by się nie rozaplała.
Na patelni podsmażyć boczek, dodać go do kapusty. Posiekać koperek i również dodac do kapusty, całość wymieszać.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i smażyć razem chwilę, dodać do kapusty, zamieszać i na koniec dodać pozostałą łyżkę masła.
Kapusta najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!