Muffinki jak pączki



2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
100g cukru pudru (w oryginale 150, ale dałam 100 i i tak wyszły bardzo słodkie)
110ml oleju słonecznikowego
180ml mleka
350g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
konfitura z płatków róży
Ponadto:
50g masła
drobny, biały cukier

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Nastawić piekarnik na 170 – 180 stopni, góra/dół – temperatura w zależności od mocy Waszego piekarnika (ja wybrałam tę niższą). Metalową formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Jajka wbić do miski, dodać ekstrakt z wanilii i cukier puder i ubić całość mikserem na jednolitą masę. Cały czas ubijając stopniowo wlewać olej, a następnie mleko.
Do płynnej masy, cały czas ją miksując, powoli wsypywać mąkę z proszkiem i całość zmiksować na jednolitą, gładką, gęstą masę.
Papilotki wypełnić do 1/3 wysokości ciastem, nałożyć odrobinę konfitury różanej i przykryć z wierzchu taką samą ilością ciasta, napełniając tym samym papilotki do 2/3 ich wysokości.
Wstawić formę do piekarnika, piec muffinki 20-25 minut, aż ładnie i równomiernie się zarumienią. Upieczone wyjąć od razu z piekarnika i przełożyć na kratkę, by lekko ostygły.
W rondelku roztopić masło, wsypać cukier do miseczki. Jeszcze ciepłe muffiny maczać delikatnie w maśle i wkładać do cukru, tworząc cukrowy kożuszek.
Przepis z bloga Kasi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!