Muffinki z borówkami
Muffinki
- suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
90g cukru trzcinowego
1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu mielonego
szczypta kardamonu mielonego
- mokre składniki:
130ml maślanki
1 jajko
2 łyżki oleju
50g świeżych borówek amerykańskich
Kruszonka:
75g mąki pszennej
70g cukru trzcinowego
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
szczypta sol
60g miękkiego masła
Piekarnik nastawić na 180 stopbi, formę wyłożyć 9-cioma papilotkami.
Składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, aż powstaną grudki, wstawić do lodówki.
W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajko z olejem i maślanką, wymieszać całość z suchymi składnikami na jednolitą masę. Do papilotek rozlać połowę ciasta, położyć po dwie borówki i rozłożyć resztę ciasta, ułożyć po 3 borówki na wierzchu i każdą muffinkę posypać obficie kruszonką.
Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny do zarumienienia, 20-25 minut. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, po czym przełożyć na kratkę, by wystygły.
Przepis pochodzi z książki „Moufflet: More Than 100 Gourmet Muffin Recipes That Rise to Any Occasion” Kelly Jaggers.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!