//

Muffinki z czekoladą

Muffinki te urzekły mnie smakiem, są puszyste, a każdy gryz przyprawia o czekoladowy zawrót głowy. Przepis pochodzi z książki od Thermomixa "Radość gotowania".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła pokrojonego w kawałki
80g cukru kryształu
300g mąki pszennej
250ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej





Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować formę do muffinek.

W misce ubić jajka z cukrem, cały czas ubijając dodać masło, utrzeć i wlać mleko i pastę z wanilii. Czekoladę posiekać lub zmiksować w blenderze.
Miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zmiksować całość na gładką masę i wciąż miksować dodać czekoladę.

Nakładać masę do papilotek do 2/3 ich wysokości, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut.
Po upieczeniu wyłożyć muffinki na kratkę i ostudzić.

 

THERMOMIX
Nastawić piekarnik na 180 stopni, przygotować formę do muffinek.

Czekoladę w kawałkach wlożyć do naczynia miksującego, zmiksować – 10 sek., obr. 5.
Dodać resztę składników razem i zmiksowac całość 10-15 sek., obr. 5.

Zamieszać ciasto kopystką i nakładać masę do papilotek do 2/3 ich wysokości i piec 20-25 minut.
Po upieczeniu wyłożyć muffinki na kratkę i ostudzić.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffinki z czekoladą
  • Muffinki z czekoladą