Muffiny bananowo-kokosowe
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan (lub włoskich)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
90ml mleka kokosowego
1 łyżka masła
80g cukru (użyłam domowego waniliowego)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 bardzo dojrzały banan
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, nastawić piekarnik na 175 stopni. Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i posiekane orzechy, prażyć, aż wiórki zaczną się rumienić, zestawić z ognia i przesypać do miseczki.
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. W rondelku umieścić mleko kokosowe i masło i podgrzewać tylko do momentu, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia, wsypać cukier i wlać ekstrakt waniliowy i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, wymieszać i zmieszać całość z mokrymi składnikami.
Wlać mokre składniki do mieszanki mącznej, delikatnie wymieszać, wsypać mieszanką wiórków z orzechami i znów delikatnie wymieszać, tylko do momentu, aż wszystko się połączy. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek (ciasto trzyma kształt w trakcie pieczenia), wstawić blachę do piekarnika i piec 15-20 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć muffiny z blachy na kratkę do studzenia.
Przed podaniem można je udekorować bitą śmietaną.
Przepis znalazłam na blogu „That’s some good cookin’„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!