Muffiny brownies z malinami
120g gorzkiej czekolady (u mnie 74% zawartości kakao)
100g masła (82% tł.)
130g cukru kryształu
80g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
czubata szklanka świeżych malin
Nastawić piekarnik na 175 stopni, foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Włożyć do szklanej miski połamaną czekoladę, masło i cukier, postawić miskę na garnuszku z wodą i w takiej kąpieli rozpuścić całość, co jakiś czas mieszając, odstawić, by masa lekko przestygła, wymieszać z pastą waniliową.
Do drugiej miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę czekoladową w misce zacząć miksować i stopniowo wsypywać mieszankę mączną. Wbić dwa jajka i zmiksować ostatecznie, na koniec dodać maliny i wymieszać całość bardzo delikatnie silikonową szpatułką.
Nakładać ciasto łyżką do papilotek do 2/3 ich wysokości, rozkładając równomiernie całe ciasto.
Wstawić formę do piekarnika i piec muffinki 20-25 minut – aż do „suchego patyczka”.
Przepis od Kasi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!