Muffiny czekoladowe
Składniki suche:
190g mąki pszennej
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
70g posiekanej czekolady (u mnie 74% kakao)
Składniki mokre (muszą mieć temperaturę pokojową!):
80g masła
1 jajo
150g cukru trzcinowego
180ml mleka
1 łyżeczka esensji waniliowej
30g groszków czekoladowych na wierzch
Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem i solą, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, odstawić.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na białą puszystą masę (można do tego użyć miksera, będzie szybciej), wbić jajko i wymieszać na gladką masę, wlać mleko i ekstrakt waniliowy i znów wymieszać. Wsypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać szpatułką.
Nakładać ciasto do papilotek (można po sam brzeg, gdyż ciasto nie wypływa i dobrze trzyma się foremek), posypać groszkami czekoladowymi, wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, zostawić w formie na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, by wystygły.
Przepis pochodzi z bloga Zoom Yummy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!