Muffiny dyniowe z nadzieniem
MUFFINY
Składniki suche:
230g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do potraw z dyni (link do przepisu - na dole)
szczypta soli
1 płąska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
180g cukru (polecam trzcinowy)
1 szklanka puree z upieczonej dyni (250 ml)
150ml oleju
2 jajka
NADZIENIE
60g naturalnego serka (takiego do smarowania, byle nie topionego)
2 łyżki cukru pudru
KRUSZONKA
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
*użyłam dyni Hokkaido, o zwartym, skrobiowym owocu
Najpierw wymieszać serek z cukrem pudrem, małą łyżeczką nałożyć porcje serka na tackę wyłożoną folią aluminiową (12 małych porcyjek) i całośc wstawić na 1-2 godziny do zamrażarki.
Składniki kruszonki wymieszać, utrzeć w palcach, tworząc grudki i wstawić całość do lodówki.
Kiedy serek się zmrozi, nastawić piekarnik na 175 stopni i wyłożyć formę papilotkami.
Puree z dyni wymieszać z cukrem, wbić jajko, wlać olej – połączyć przy pomocy trzepaczki. Mąkę przesiać do innej miski, razem z solą, sodą i przyprawą do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i całość wymieszać na gęste, zwarte ciasto.
Do papilotek rozłożyć po równo połowę ciasta dyniowego. Wyjąć z zamrażarki porcje serka, zdejmowac z folii i kłaść na ciasto w papilotkach, na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając całkowicie serek – ciasto jest zwarte, więc nie wypłynie z papilotki, nawet jeśli będzie go trochę więcej. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
Wstawić formę z muffinami do piekarnika i piec 30 minut – w połowie obrócić formę, by równomiernie się upiekły. Upieczone muffinki wyjąć od razu z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, po czym przełożyć na kratkę, by ostygły.
Domowa przyprawa do potraw z dyni – przepis po kliknięciu.
Przepis ze strony Foodstastic Mom – tu także znajdziecie instrukcję krok po kroku wykonywania muffinów.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!