Muffiny dyniowe
MUFFINKI
Składniki suche:
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
210g upieczonej dyni (miąższ, bez skóry)
2 małe jajka
120g cukru trzcnowego
90ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Glazura karmelowa (przepis własny):
60g cukierków toffi (krówek, irysów, itp.)
1 łyżeczka masła
3 łyżki słodkiej żmietanki 30%
Nastawić piekarnik na 175 stopni, metalową formę wyłożyć papilotkami.
Do miski przesiać odważoną mąkę i wymieszać z resztą suchych składników, odstawić.
W naczyniu blendera umieścić dynię, zmiksować na puree, wsypać cukier, wbić jajka i wlać olej oraz ekstrakt i całość ubić. Dodać suche składniki i całość dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto do papilotek do (dosłownie) 2/3 ich wysokości.
Piec muffinki 20-25 minut, aż równomiernie się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika, po chwili przełożyć na kratke by przestygły.
W czasie, kiedy muffinki będą się piekły można wykonać glazurę. Włożyć do garnuszka masło i śmietankę i podgrzać, wrzucić cukierki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta, karmelowa masa. Gorącą masą polać gorące muffinki.
Przepis na muffinki (z moimi kosmetycznymi zmianami) pochodz z Culinary Cory.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!