Muffiny kokosowo-limonkowe



Składniki suche:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
140g cukru
Składniki mokre:
80ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka skórki startej z limonki
1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
180ml mleczka kokosowego
2 jaja
100g wiórków kokosowych
Do polania:
lukier limonkowy

Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę do muffinów papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z cukrem. W drugiej misce wymieszać olej z ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki, mlekiej kokosowym i jajkami.
Delikatnie wymieszać mokre składniki z suchymi dodać wiórki kokosowe i znów krótką przemieszać. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec 18-20 minut, aż muffiny się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć babeczki na kratkę i wystudzić. Całkowicie wystudzone babeczki polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis pochodzi z książki Kelly Jaggers „Moufflet. More than 100 gourmet muffins recipes that rise to any occasion„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!