//

Muffiny kokosowo-limonkowe

Delikatny smak kokosa, podkreślony świeżym, orzeźwiającym smakiem limonki to smak tych muffinów, który sprawia, że można na ich punkcie oszaleć. To moja kolejna propozycja do zimowej edycji "Muffinkowa", mam nadzieję, że na dobre przegoni kalendarzową zimę i wszędzie będzie tak zielono i wesoło. A piękne papilotki dostałam od mojej Judi ze "Sweet escape into kitchen" pod choinkę :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35


Składniki suche:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
140g cukru

Składniki mokre:
80ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka skórki startej z limonki
1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
180ml mleczka kokosowego
2 jaja
100g wiórków kokosowych

Do polania:
lukier limonkowy





Nastawić piekarnik na 175 stopni, wyłożyć formę do muffinów papilotkami.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z cukrem. W drugiej misce wymieszać olej z ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki, mlekiej kokosowym i jajkami.

Delikatnie wymieszać mokre składniki z suchymi dodać wiórki kokosowe i znów krótką przemieszać. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec 18-20 minut, aż muffiny się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć, a po 5 minutach przełożyć babeczki na kratkę i wystudzić. Całkowicie wystudzone babeczki polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi z książki Kelly Jaggers „Moufflet. More than 100 gourmet muffins recipes that rise to any occasion„.

Przepis na lukier kokosowo-limonkowy można znaleźć poniżej:
lukier kokosowo-limonkowy1

bannerek brązowy



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny kokosowo-limonkowe
  • Muffiny kokosowo-limonkowe