Muffiny o smaku Raffaello
Ciasto:
260g mąki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
100g wiórków kokosowych
125ml soku ananasowego
40ml likieru kokosowego lub białego rumu
100g cukru
1 jajko
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)
Glazura:
1 łyżka soku ananasowego
1 łyżka likieru kokosowego lub białego rumu
4 łyżki cukru pudru
wiorki kokosowe do posypania
Piekarnik podgrzać do 160 stopni.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i wsypać sól. Wymieszać sok ananasowy z likierem (rumem) i wiórkami kokosowymi.
W misce utrzeć jajko z cukrem na gładką masę i stopniowo dodawać masło, wsypywać stopniowo mieszankę mączną i połączyć miksując. Zrobią się duże grudki, prawie jak na ciasto kruche, ale nie szkodzi, wtedy należy dodać wiórki kokosowe z sokiem i likierem i zmiksować do całkowitego połączenia składników.
Masa będzie ciężka, ale to nie szkodzi, taki jest ich urok.
W formie do muffinek wyłożyć papilotki, a masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do 3/4 wysokości papilotek – można też nałozyć łyżeczką.
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 stopni, piec 20-25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę i ostudzić.
Przygotować glazurę, tj. wymieszać sok ananasowy z likierem (rumem) i wsypać cukier puder, dobrze wymieszać. Każdą muffinkę posmarować glazurą i posypać wiórkami kokosowymi.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!