Muffiny pomarańczowe z figami
260g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 900)
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1 jajko
140g cukru kryształu
125 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
125g suszonych fig
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Przesiać mąkę przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Zetrzec skórkę z jednej pomarańczy, obie pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć sok.
W drugim naczyniu ubić jajko z cukrem na piankę, stopniowo wlewać masło, dodać mieszankę mączną i połączyć.
Pokroic figi na małe kawałki, wymieszać z sokiem z pomarańczy i startą skórką i dodać całość do ciasta, delikatnie wymieszać.
Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Przed pieczeniem mozna muffiny posypać posiekanymi pistacjami.
Piec w piekarniku na złoty kolor 20-25 minut.
Wyjąć muffinki z piekarnika i wyłożyć na kratkę, żeby ostygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!