//

Muffiny pomarańczowe z figami

Muffiny pomarańczowe z dodatkiem suszonych fig - świetna propozycja dla lubiących napakowane muffinki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20-25
Czas całkowity (min):
35


260g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 900)
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1 jajko
140g cukru kryształu
125 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
125g suszonych fig





Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Przesiać mąkę przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Zetrzec skórkę z jednej pomarańczy, obie pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć sok.

W drugim naczyniu ubić jajko z cukrem na piankę, stopniowo wlewać masło, dodać mieszankę mączną i połączyć.
Pokroic figi na małe kawałki, wymieszać z sokiem z pomarańczy i startą skórką i dodać całość do ciasta, delikatnie wymieszać.

Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Przed pieczeniem mozna muffiny posypać posiekanymi pistacjami.
Piec w piekarniku na złoty kolor 20-25 minut.

Wyjąć muffinki z piekarnika i wyłożyć na kratkę, żeby ostygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny pomarańczowe z figami