Muffiny truskawkowe
225g mąki pszennej
125g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
180ml mleka
60ml oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
1 szklanka pokrojonych w kosteczkę truskawek + kilka na wierzch
Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wrzucić truskawki i cukier i wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko, olej i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek (ciasto nie wylewa się) i poukładać na wierzchu pokrojone truskawki.
Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut – aż będą ładnie zarumienione z wierzchu, upieczone od razu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie studzić na kratce.
Przepis z bloga My Recipe Corner.
THERMOMIX:
Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
W naczyniu miksującym umieścić jajko, dodać mleko i olej i zmiksować – 10s, o. 5. Dodać mąkę, proszek do peczenia, cukier i sól i całość mieszać na odwróconych obrotach – 1 min., o. 3. Na sam koniec wrzucić pokrojone truskawki i mieszać tak samo – 30s. , o. 2.
Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek (ciasto nie wylewa się) i poukładać na wierzchu pokrojone truskawki.
Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut – aż będą ładnie zarumienione z wierzchu, upieczone od razu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie studzić na kratce.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!