Muffiny z borówkami 2
Składniki suche:
260g mąki pszennej tortowej
150g cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre (muszą mieć tem. pokojową):
1 jajko
130g masła (rozpuszczonego, płynnego)
190ml mleka
skórka otarta z 1/2 cytryny
Ponadto:
1 szklanka borówek amerykańskich
Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Suche składniki przesiać do miski, wymieszać z cukrem, zrobić dołek. Jajko roztrzepać z mlekiem, skórką z cytryny i płynnym masłem. Wlać mokre składniki do suchych i mieszać, aż dobrze się połączą, a grudki mąki znikną. Wsypać borówki i jeszcze raz delikatnie przemieszać ciasto.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, na wierzchu poukładać jeszcze po kilka borówek. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczone wyjąć, zostawić jeszcze na 5 minut w formie, a następnie przełożyć i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!