//

Muffiny z borówkami 2

Wyobrażaliście sobie kiedyś, jak smakują prawdziwe, amerykańskie muffiny, których tak pełno w amerykańskich produkcjach filmowych? Ja nie raz i nie raz zastanawiałam się, jaki jest ich fenomen. Kiedy upiekłam te muffiny, doszłam do wniosku, że na pewno smakują właśnie tak, mimo, że przepis pochodzi z książki "New England Open-House Cookbook" :) Te są wilgotne, ale nie za bardzo, wspaniale wyrosły, a ich struktura to coś pomiędzy naszymi wielkanocnymi babkami a ciastem ucieranym - po prostu pycha!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 12 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Składniki suche:
260g mąki pszennej tortowej
150g cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki cynamonu
szczypta soli

Składniki mokre (muszą mieć tem. pokojową):
1 jajko
130g masła (rozpuszczonego, płynnego)
190ml mleka
skórka otarta z 1/2 cytryny

Ponadto:
1 szklanka borówek amerykańskich





Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Suche składniki przesiać do miski, wymieszać z cukrem, zrobić dołek. Jajko roztrzepać z mlekiem, skórką z cytryny i płynnym masłem. Wlać mokre składniki do suchych i mieszać, aż dobrze się połączą, a grudki mąki znikną. Wsypać borówki i jeszcze raz delikatnie przemieszać ciasto.

Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, na wierzchu poukładać jeszcze po kilka borówek. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczone wyjąć, zostawić jeszcze na 5 minut w formie, a następnie przełożyć i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z borówkami 2
  • Muffiny z borówkami 2