Muffiny z cukinią i łososiem



2 jajka
200g kwaśnej śmietany
50ml oleju rzepakowego
szczypta soli
szczypta mielonego pieprzu
50g startego sera żółtego (u mnie Ementaler) + garść do posypania
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100g cukinii
2 łyżki posiekanego koperku
1 mała cebula biała lub czerwona
150g wędzonego na zimno łososia

Nastawić piekarnik na 175 stopni, przygotować blaszkę do muffinów – ja miałam papilotki wykonane z papieru do pieczenia, te zwykłe nie nadają się do muffin wytrawnych, polecam z mocnego silikonu.
W misce roztrzepać jajka, dodać przyprawy, olej, kwaśną śmietanę i starty ser, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, dodać koperek. Łososia pokroić w kawałki, cukinię w paseczki lub drobną kostkę, dodać do masy mącznej.
Wsypać suche składniki do mokrej mieszanki i mieszać aż staną się wilgotne – wyjdzie ciężka, zwarta masa, ale taka właśnie ma być.
Nałożyć ciasto do pełna do foremek i posypać wierzch tartym serem. Wstawić muffiny do piekarnika i piec 20-25 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, by ostygły. Można podawać udekorowane śmietaną, łososiem, koperkiem i kawałkiem cukinii.
Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!