Muffiny z czerwoną porzeczką
200g świeżej, czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru pudru
160g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
15g proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
120g białego cukru
16g cukru wanilinowego (opakowanie)
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Porzeczkę umyć, obrać z gałązek i osuszyć, zasypać cukrem pudrem i odstawić.
W misce wymieszać mąkę z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wsypać cukier wanilinowy i cukier biały, ubić i dodać miękkie masło, zmiksować.
Wlać masę jajeczno maślaną do mieszanki mącznej i dobrze zmiksować. Porzeczki odcedzić na sicie wsypać do masy, delikatnie wymieszać.
Nakładać do foremek wyłożonych w formie na muf finki do 2/3 wysokości i piec 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika muf finki od razu wyjąć na kratkę i wystudzić.
Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!