//

Muffiny z czerwoną porzeczką

Muffinki, muffinki.... musiałam znowu coś upiec... z resztek porzeczek, które zostały na krzaczkach postanowiłam w końcu sprobować zrobić muffinki, wyszły rewelacyjne, szczerze mówiac to jedne z najlepszych muffinek, jakie jadłam.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


200g świeżej, czerwonej porzeczki
2 łyżki cukru pudru
160g mąki pszennej
100g mielonych migdałów
15g proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 jajka
120g białego cukru
16g cukru wanilinowego (opakowanie)
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)





Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Porzeczkę umyć, obrać z gałązek i osuszyć, zasypać cukrem pudrem i odstawić.

W misce wymieszać mąkę z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wsypać cukier wanilinowy i cukier biały, ubić i dodać miękkie masło, zmiksować.

Wlać masę jajeczno maślaną do mieszanki mącznej i dobrze zmiksować. Porzeczki odcedzić na sicie wsypać do masy, delikatnie wymieszać.

Nakładać do foremek wyłożonych w formie na muf finki do 2/3 wysokości i piec 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika muf finki od razu wyjąć na kratkę i wystudzić.

 

Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z czerwoną porzeczką