Muffiny z gruszkami i kruszonką
Ciasto:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
140g mąki pszennej tortowej
15g proszku do pieczenia
2 łyżki cynamony
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 jajko
120g brązowego cukru
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)
2 łyżki amaretto
180g jogurtu naturalnego
100g kwaśnej śmietany
250g świeżych gruszek (2 szt.) lub ze słoika
Kruszonka:
100g mąki pszennej
60g miękkiego masła
60g cukru kryształu
1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami.
Roztrzepać jajko w drugim naczyniu, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę, stopniowo wlewać masło, zmiksować. Dodać jogurt, śmietanę, amaretto i mieszankę mączną.
Obrać gruszki i oczyścić z gniazd nasiennych lub osączyć gruszki z zalewy i pokroić na nieduże kawałeczki (1x1cm), dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Zrobić kruszonkę, tj. zagnieść masło z cukrem i mąką, aż powstanie grudkowata masa.
Do wcześniej włożonych do formy papilotek nakładac ciasto do 2/3 wysokości i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku 15-20 minut. Muffinki wyjąć z piekarnika, zostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć na kratkę i powzolić im ostygnąć lub podać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Przepis z książki Helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!