Muffiny z kajmakiem



Suche składniki:
340g mąki pszennej
160g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
Mokre składniki (wszystkie w temp. pokojowej):
1 jajko
80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
160ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
14 łyżeczek kajmaku (ostatecznie może być masa krówkowa)
Posypka:
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę wyłożyć papilotkami. Suche składniki przesiać do miski i wymieszać z cukrem.
W drugiej misce roztrzepać jajko, wlać mleko i dodać masło oraz ekstrakt z wanilii. Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, włożyć na środek po 1 łyżeczce kajmaku i przykryć resztą ciasta.
Wymieszać cukier trzcinowy z cynamonem i posypać taką mieszanką ciasto z wierzchu. Wstawić blachę do piekarnika i piec 20 minut, upieczone od razu wyjąć, zostawić na chwilę w formie i przełożyć na kratkę, by wystygły.
Przepis pochodzi z książki „Moufflet. 100 gourmet muffin recipes that rise to any occasion” Kelly Jaggers.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!