//

Muffiny z Nutellą

Przepisu na muffiny z Nutellą szukałam już bardzo długo, moje pierwsze podejście skończyło się beznadziejnie, ale nie poddałam się i poszukałam w Internecie innego, idealnego przepisu i chyba mi się udało.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-8
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
6 łyżek trzcinowego cukru (może być brązowy)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 łyżek maślanki
6 łyżek masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego

6 łyżeczek Nutelli





Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Do drugiej miski włozyc cukier, wbić jajko, dodać jogurt, maślankę, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, całość zmiksować i stopniowo wsypywac mąkę. Powstanie ciężkie, gęste ciasto – najlepiej nakładać je łyżką do lodów.

Nakładać porcję ciasta do papilotki, kłaść pół łyżeczki Nutelli, przykryć drugą porcją i nałożyć pozostałą część Nutelli, powtórzyć czynność aż do wykończenia składników – babeczki w czasie pieczenia nie rozpływają się, ciasto się trzyma, więc można spokojnie nakładać „od serca”.

Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 minut, aż się zarumienią. Wyjąć upieczone muffinki z blachy i ułożyć je na kratce, by ostygły.

 

Znalazłam przepis na te muffinki na blogu The Stay At Home Chef.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z Nutellą
  • Muffiny z Nutellą