Muffiny z Nutellą
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
6 łyżek trzcinowego cukru (może być brązowy)
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 łyżek maślanki
6 łyżek masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego
6 łyżeczek Nutelli
Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do drugiej miski włozyc cukier, wbić jajko, dodać jogurt, maślankę, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy, całość zmiksować i stopniowo wsypywac mąkę. Powstanie ciężkie, gęste ciasto – najlepiej nakładać je łyżką do lodów.
Nakładać porcję ciasta do papilotki, kłaść pół łyżeczki Nutelli, przykryć drugą porcją i nałożyć pozostałą część Nutelli, powtórzyć czynność aż do wykończenia składników – babeczki w czasie pieczenia nie rozpływają się, ciasto się trzyma, więc można spokojnie nakładać „od serca”.
Wstawić blachę do piekarnika i piec 20-25 minut, aż się zarumienią. Wyjąć upieczone muffinki z blachy i ułożyć je na kratce, by ostygły.
Znalazłam przepis na te muffinki na blogu The Stay At Home Chef.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!