Muffiny z orzechami włoskimi



150g mąki pszennej
100g posiekanych orzechów włoskich
opakowanie proszku doo pieczenia
2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
125g miękkiego masła (temp. pokojowa)
125g cukru kryształu
1 jajko
2 łyżki rumu
Na przybranie:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
20g masła
połówki orzechów włoskich lub krokant orzechowy

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
W misce wymieszać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugiej misce zmiksować jajko i dodac cukier, wlać rum, utrzeć. Stopniowo wlewac roztopione masło. Wsypać mieszankę mączną i zmiksować tylko do połączenia składników.
Do przygotowanej wczesniej formy do muffinek powkładać papilotki i nakładać ciasto do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Nie wyrosną zbytnio, a nawet lekko się zapadną, ale to wina cięzkiego ciasta, więc się nie zniechęcajcie.
W czasie pieczenia przygotować glazurę: roztopic masło z czekoladą i śmietanką, odstawić.
Wyjąć muffiny z piekarnika i wyłozyć na kratkę, by stygły, ale można od razu przyozdobić je polewą czekoladową, musi jej być tyle na każdej muffince, aby nic nie zostało w romdelku. Całość przyozdobić połówkami orzzechów włoskich lub orzechowym krokantem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!