//

Muffiny z pekanami

Z całą odpowiedzialnością przyznać muszę, że to jedne z pyszniejszych muffinów jakie robiłam, ba, jakie jadłam :) Są mięciutkie i mega chrupiące - od orzeszków pekanowych, na których punkcie dzięki tym muffinom, oszalałam :) Muffinki robi się dosłownie chwilkę, wystarczy uprażyć orzechy, wymieszać składniki, upiec i jeść - jeszcze na ciepło.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


200g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100g orzechów pekan
6 łyżek masła
160g trzcinowego cukru
2 jaja
125ml mleka





Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

Orzechy pekanowe posiekać i wrzucić na suchą patelnię, zacząć podgrzewać, aż zaczną się prażyć – zacznie się z nich wydobywać orzechowy aromat, kiedy zaczną się rumienić, zestawić patelnię z ognia i wciąż mieszać, kiedy przestaną się prażyć, włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści.

Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.

W drugiej misce roztrzepać (trzepaczką) jajko z cukrem, wlać mleko i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, tworząc jednolite ciasto, na samym końcu dodać orzechy z masłem i dobrze wymieszać. nakładać ciasto do 4/5 wysokości papilotek, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią.

Upieczone wyjąć, pozostawić na 5 minut w formie i przełożyć na kratkę, by mogły przestygnąć.

 

Przepis ze strony KCET Food.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z pekanami
  • Muffiny z pekanami
  • Muffiny z pekanami