Muffiny z pekanami
200g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100g orzechów pekan
6 łyżek masła
160g trzcinowego cukru
2 jaja
125ml mleka
Nastawić piekarnik na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Orzechy pekanowe posiekać i wrzucić na suchą patelnię, zacząć podgrzewać, aż zaczną się prażyć – zacznie się z nich wydobywać orzechowy aromat, kiedy zaczną się rumienić, zestawić patelnię z ognia i wciąż mieszać, kiedy przestaną się prażyć, włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści.
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
W drugiej misce roztrzepać (trzepaczką) jajko z cukrem, wlać mleko i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, tworząc jednolite ciasto, na samym końcu dodać orzechy z masłem i dobrze wymieszać. nakładać ciasto do 4/5 wysokości papilotek, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią.
Upieczone wyjąć, pozostawić na 5 minut w formie i przełożyć na kratkę, by mogły przestygnąć.
Przepis ze strony KCET Food.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!