//

Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem zrobić miałam już w zeszlym roku, ale niestety, jakoś się nie złożyło. W tym roku trochę zaszalałam i zrobiłam znów kompot i kisiel, ale także właśnie muffinki. Wyszły przepyszne, wilgotne i mięciutkie, trochę mało wyrosły, a po wyjęciu z piekarnika odrobinę opadły, ale smaku im to nie odebrało. Polecam!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


150g łodyg rabarbaru pokrojonych w 1-cm kawałki
3 łyżki wody
3 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 jajka
125ml mleka





Rabarbar umieścić w rondelku, dodać 3 łyżki wody i 3 łyżki trzcinowego cukru, laskę wanilii przekroić na pół i włozyć do rondelka do rabarbaru, całośc podgrzewać, aż rabarbar nieco zmięknie – 5-10 minut. Odstawić do przestudzenia i wyjąć laskę wanilii.

Nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć formę papilotkami.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

W drugiej misce umieścić miękkie masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, wbić jajka, ubić. Do mieszanki stopniowo dodawać mieszankę mączną na przemian z mlekiem, całość zmiksować na gładką masę. Dodać zawartość rondelka i całość wymieszać szpatułką lub łyżką. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek, wstawić formę do piekarnika i piec ok. 25 minut, studzić na kratce.

 

Przepis pochodzi z książki Rachel Lane „Wild about cupcakes”.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny z rabarbarem