Muffiny z rabarbarem
150g łodyg rabarbaru pokrojonych w 1-cm kawałki
3 łyżki wody
3 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miękkiego masła
100g brązowego cukru
2 jajka
125ml mleka
Rabarbar umieścić w rondelku, dodać 3 łyżki wody i 3 łyżki trzcinowego cukru, laskę wanilii przekroić na pół i włozyć do rondelka do rabarbaru, całośc podgrzewać, aż rabarbar nieco zmięknie – 5-10 minut. Odstawić do przestudzenia i wyjąć laskę wanilii.
Nastawić piekarnik na 170 stopni, wyłożyć formę papilotkami.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce umieścić miękkie masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, wbić jajka, ubić. Do mieszanki stopniowo dodawać mieszankę mączną na przemian z mlekiem, całość zmiksować na gładką masę. Dodać zawartość rondelka i całość wymieszać szpatułką lub łyżką. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek, wstawić formę do piekarnika i piec ok. 25 minut, studzić na kratce.
Przepis pochodzi z książki Rachel Lane „Wild about cupcakes”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!