Muffiny z suszonymi pomidorami i ziołami
Składniki suche:
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli (użyłam portugalskiej flor de sal)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Składniki mokre (wszystkie w temperaturze pokojowej!):
2 jaja
6 łyżek roztopionego masła
250 ml maślanki
ok. 70g Parmezanu lub Grana Padano
100g suszonych pomidorów z oliwy
Polewa:
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
Nastawić piekarnik na 175 stopni, przygotować foremki – do wytrawnych muffinów polecam inne, niż papierowe papilotki, np. silikonowe lub wykonane z papieru do pieczenia.
Suche składniki przesiać do miski. Pomidory odsączyć z zalewy, posiekać w drobne kawałki (jeśli są zbyt twarde należy je najpierw zalać wrzątkiem).
W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę i ser i wymieszać, na końcu wlać roztopione, ostudzone masło. Połączyć suche składniki z mokrymi bardzo dokładnie, na samym końcu dodać pokrojone pomidory i delikatnie wymieszać. Nakładać masę do foremek do 3/4 ich wysokości, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
W czasie, kiedy muffiny się pieką rozpuścić w rondelku masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczone muffiny od razu wyjąć z piekarnika i polać masłem czosnkowym, podawać na ciepło.
Przepis na muffiny pochodzi z ksiażki „Moufflet: More Than 100 Gourmet Muffin Recipes That Rise to Any Occasion” Kelly Jaggers.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!