Muffiny z wiśniami
Składniki suche:
260g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
Składniki "mokre" (do ucierania):
250ml maślanki (ogrzanej do temp. pokojowej)
125g miękkiego masła
140g cukru
2 średnie jajka (ogrzane do temp. pokojowej)
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z tej samej cytryny
Owoce:
250g świeżych wiśni (waga po wydrylowaniu)
2 łyżeczki cukru pudru
Piekarnik nastawić na 180°C, formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z resztą suchych składników (proszkiem, sodą, cynamonem i solą). Wiśnie wymieszać z cukrem pudrem i odstawić, by puściły sok.
Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę, wlać maślankę, dodać skórkę i sok z cytryny oraz miękkie masło i ucierać dalej. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Wiśnie odcedzić z soku na sicie, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu muffiny od razu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę, by wystygły – podawać oprószone cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!