//

Muffiny ziołowe z szynką

Bez wątpliwości muffinki te należą do moich ulubionych. Muffiny dają nieskończenie wiele możliwości, jeśli chodzi o dodatki czy smaki - pewnie dlatego mają tylu zwolenników na całym świecie. Przepis na te muffiny był pierwszym przepisem, z którego piekłam babeczki - to od nich zaczęło się muffinowe szaleństwo i - pośrednio - założyłam blog. Do pieczenia wytrawnych muffinów zawsze polecam używać silikonowych foremek (zamiast papierowych papilotek), ponieważ bez problemu się je wyjmuje.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


6 ząbków czosnku
Pęczek mieszanych ziół (pietruszka, koperek)
1 cebula
100g szynki
250g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Odrobina pieprzu, soli
2 jajka
50ml oliwy
30g świeżo startego sera, ser do posypania
250ml mleka





Piekarnik podgrzać do temperatury 180°C.

Obrać i zgnieść czosnek, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Zioła umyć i pokroić równie drobno. Szynce zgotować taki sam los, jak cebuli.
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Wrzucić warzywa i zioła.

W drugiej misce roztrzepać jajka. Dodać do nich olej, ser i mleko, dokładnie wymieszać.
Włożyć wszystko do miski z mąką. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać.

Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości i posypać startym serem.
Piec w piekarniku 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut do ostygnięcia.

Najlepsze są na ciepło…

 

Przepis z książki helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Muffiny ziołowe z szynką
  • Muffiny ziołowe z szynką
  • Muffiny ziołowe z szynką