Muffiny ziołowe z szynką
6 ząbków czosnku
Pęczek mieszanych ziół (pietruszka, koperek)
1 cebula
100g szynki
250g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Odrobina pieprzu, soli
2 jajka
50ml oliwy
30g świeżo startego sera, ser do posypania
250ml mleka
Piekarnik podgrzać do temperatury 180°C.
Obrać i zgnieść czosnek, cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Zioła umyć i pokroić równie drobno. Szynce zgotować taki sam los, jak cebuli.
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Wrzucić warzywa i zioła.
W drugiej misce roztrzepać jajka. Dodać do nich olej, ser i mleko, dokładnie wymieszać.
Włożyć wszystko do miski z mąką. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać.
Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości i posypać startym serem.
Piec w piekarniku 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut do ostygnięcia.
Najlepsze są na ciepło…
Przepis z książki helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!