Nadziewane marchewki z kruchego ciasta
Ciasto (przepis własny):
160-170g mąki pszennej
70g twardego, zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 białko
pomarańczowy barwnik
2 łyżki mleka
Do nadziania:
pasta jajeczna z 4 jaj, pasta z makreli, z tuńczyka (linki pod przepisem)
natka pietruszki/pęczek koperku/sałata karbowana
Do miski przesiać mąkę, dodać śmietanę i żółtka oraz sól i proszek do pieczenia, wszystko posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami pergaminu lub folii spożywczej na grubość ok. 1-2 mm i długość ok. 35 cm.
[THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać sól, zagnieść – 1 min., o. Interwał – w razie potrzeby zgarnąć ciasto ze ścianek naczynia i jeszcze chwilę zagniatać. Ciasto wyjąć, uformować kulę i rozwałkować je między dwoma kawałkami pergaminu lub folii spożywczej na grubość 1-2 mm i długość ok. 35 cm.]
Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 175 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski o szerokości ok. 5 mm, paskami ciasta dość ciasno owijać metalowe rurki, po zawinięciu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy zrobimy już wszystkie, posmarować je dwukrotnie przygotowanym wcześniej białkiem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, bardzo delikatnie odkleić od papieru do pieczenia (można sobie pomóc łopatką, żeby się odkleiły od papieru) i wystudzić na kratce.
Całkowicie wystudzone „marchewki” nadziać pastą i podawać od razu.
Pomysł oraz dokładną instrukcję znajdziecie na stronie Hungry Happenings.
PASTA JAJECZNA PASTA Z KURCZAKA
PASTA Z TUŃCZYKA PASTA Z MAKRELI
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!