Naleśniki – bezglutenowe i bez mleka
250g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam Mehl Farine z firmy Schar)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
350ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
400ml wody
2 łyżki oleju
3 jajka
Suche składniki przesiać przez sito do miski. Mokre składniki wymieszać. Miksując, wlewać stopniowo mokre składniki do suchych, miksować do momentu uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo mocno rozgrzać, na rozgrzaną nalewać porcję ciasta i rozprowadzać ją szybkim ruchem po całej powierzchni, smażyć na złoto z obu stron.
*Skład tej mieszanki to: skrobia kukurydziana , mąka kukurydziana , substancja zagęszczająca: guma guar; dekstroza.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!