Naleśniki czekoladowe



Ciasto naleśnikowe:
2 łyżki masła
40g gorzkiej czekolady
200ml mleka
100ml wody niegazowanej
1 jajko
3 łyżki oleju
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
Nadzienie:
400g naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii

W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę*, a kiedy się rozpuści, wlać mleko i podgrzewać, aż masa będzie jednolita (czekolada musi się rozpuścić w ciepłym mleku), zestawić rondelek z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i gorzkim kakao. Do mieszanki mącznej wlać wodę, wbić jajko i dolać olej, zmiksować, a następnie wmiksować do masy czekoladę z rondelka, odstawić całość na ok. 30 minut.
Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni – przed każdym naleśnikiem nalać na patelnię odrobinę oleju – smażenie ich wymaga trochę wprawy, ale przy trzecim już się jej nabiera.
Wymieszać składniki serka ze sobą i posmarować nim naleśniki, zwijać w rulony – naleśniki można podać z polewą czekoladową lub owocami.
*Jeśli nie przepadamy za gorzką czekoladą, można zastąpić ją mleczną, naleśniki będą wtedy bardziej słodkie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!