Naleśniki – przepis z masłem
450ml zimnego mleka
4 duże jajka
1/2 łyżeczki soli
190g mąki pszennej tortowej
85g roztopionego i przestudzonego masła
Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać sól, zmiksować blenderem. Wsypać mąkę i zmiksować tak, by nie było grudek, cały czas miksując, wlewać stopniowo masło, wszystko razem zmiksować na gładkie, niezbyt gęste ani też zbyt rzadkie ciasto. Odstawić na przynajmniej 30 minut.
Rozgrzać dobrze patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlać na nią odrobinkę oleju (ok. 1/2 łyżeczki), a następnie wlać porcję ciasta i poruszając patelnią, rozprowadzić je na powierzchni patelni, smażyć z obu stron na złoto. Usmażyć tak całe ciasto – nie ma potrzeby nalewania oleju po każdym naleśniku, ale warto zrobić to przynajmniej co kilka usmażonych sztuk, aby natłuścić patelnię.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!