//

Naleśniki – idealne do krokietów

Mam swój ulubiony przepis na naleśniki. Wychodzą z niego cieniutkie, bardzo delikatne i miękkie placuszki, które świetnie nadają się nie tylko do zjedzenia z dżemem, ale także do nadziania - kapustą, pieczarkami, czy też serem. Jednak zapragnęłam mieć takie naleśniki, które będą trochę mniej miękkie i bez skrępowania będę mogła do nich nałożyć trochę więcej farszu - bo któż z nas nie lubi napakowanych krokietów? Ten przepis jest idealny, ciasto jest miękkie, ale wytrzymałe i nie pęka przy zawijaniu z farszem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20-25 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50ml oleju
3 jaja (średniej wielkości)
350ml mleka (w temp. pokojowej)
300ml wody (w temp. pokojowej)





Do miski przesiac mąkę, dodać proszek, sól i cukier i dokładnie wymieszać.

W misce roztrzepać jajka z olejem, odstawić. Do mąki wlać mleko i całośc dokładnie zmiksować, wlać wodę, dodać roztrzepane jajka i całość zmiksować na jednolite ciasto. Odstawić całość na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoto (patelnia musi mieć porządną, nieprzywierającą powłokę), co kilka naleśników można nalać na patelnię odrobinę oleju.

nalesniki_edytowany-1

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki – idealne do krokietów
  • Naleśniki – idealne do krokietów
  • Naleśniki – idealne do krokietów