Naleśniki ryżowe – bezglutenowe
420 ml mleka (co najmniej 3,2%)
3 duże jaja
1/2 łyżeczki soli
185g mąki ryżowej (z białego ryżu)
2 łyżki rozpuszczonego masła
Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać sól i blenderem z końcówką z nożem zmiksować na średnich obrotach aż do połączenia składników, wsypać mąkę ryżową, miksując dalej, a pod koniec miksowania wlać rozpuszczone masło i wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzać patelnię z 1/2 łyżeczki masła, ciasto dobrze przemieszać i wylewać porcje na rozgrzaną patelnię, smażąc naleśniki z obu stron na złoto. Przed każdym kolejnym naleśnikiem ciasto należy wymieszać i roztopić na patelni 1/2 łyżeczki masła. Podawać na ciepło lub na zimno.
THERMOMIX:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka i sól, zmiksować – czas 10 s., o. 4. Wsypać mąkę ryżową i wlać roztopione masło i miksować – czas 1 min., o. 4. Ciasto przelać do miski, przemieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzać patelnię z 1/2 łyżeczki masła, ciasto dobrze przemieszać i wylewać porcje na rozgrzaną patelnię, smażąc naleśniki z obu stron na złoto. Przed każdym kolejnym naleśnikiem ciasto należy wymieszać i roztopić na patelni 1/2 łyżeczki masła. Podawać na ciepło lub na zimno.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!