//

Naleśniki ryżowe – bezglutenowe

Nie, to wcale nie jest tak, że dałam ponieść się bezglutenowemu trendowi, nie, nie. Do naleśników z mąki ryżowej przymierzałam się już od dawna, choćby dlatego, żeby ograniczyć spożycie mąki białej, pszennej - oczywiście, ryż również ma w sobie węglowodany, ale jakoś tak mniej sumienie człowieka gryzie, kiedy wie, że nie zapycha się zwykłą mąką :) a tak na poważnie, to zdaję sobie sprawę, że mój blog odwiedza wiele osób, które wyznają różne kuchnie i diety (w kontekście sposobu odżywiania, a nie odchudzania), dlatego postanowiłam w końcu pomajstrować z mąką ryżową. Przepis na te naleśniki znalazłam w książce "Crepes..." Marthy Holmberg i nic w nich nie zmieniałam, choć aż do pierwszego naleśnika miałam wątpliwości, czy aby na pewno coś z tego wyjdzie. I wyszło - wspaniałe, smaczne i uniwersalne naleśniki. Smażyły się bezproblemowo, obracały również - ale pamiętajcie, że porządna patelnia to podstawa, inaczej szkoda składników. Nie spodziewajcie się też lekkich jak chmurka, cieniutkich i mięciutkich placuszków - te naleśniki są nieco mocniejsze i twardsze niż ich pszenny pierwowzór. Ja smażyłam je na małej patelni, ale spokojnie można smażyć je na patelni o większej średnicy. Te naleśniki można zjeść "na sucho", z domowymi dżemami, świeżymi owocami lub zrobić z nich krokiety.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk o śr. 18cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


420 ml mleka (co najmniej 3,2%)
3 duże jaja
1/2 łyżeczki soli
185g mąki ryżowej (z białego ryżu)
2 łyżki rozpuszczonego masła





Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać sól i blenderem z końcówką z nożem zmiksować na średnich obrotach aż do połączenia składników, wsypać mąkę ryżową, miksując dalej, a pod koniec miksowania wlać rozpuszczone masło i wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzać patelnię z 1/2 łyżeczki masła, ciasto dobrze przemieszać i wylewać porcje na rozgrzaną patelnię, smażąc naleśniki z obu stron na złoto. Przed każdym kolejnym naleśnikiem ciasto należy wymieszać i roztopić na patelni 1/2 łyżeczki masła. Podawać na ciepło lub na zimno.

THERMOMIX:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka i sól, zmiksować – czas 10 s., o. 4. Wsypać mąkę ryżową i wlać roztopione masło i miksować – czas 1 min., o. 4. Ciasto przelać do miski, przemieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozgrzać patelnię z 1/2 łyżeczki masła, ciasto dobrze przemieszać i wylewać porcje na rozgrzaną patelnię, smażąc naleśniki z obu stron na złoto. Przed każdym kolejnym naleśnikiem ciasto należy wymieszać i roztopić na patelni 1/2 łyżeczki masła. Podawać na ciepło lub na zimno.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki ryżowe – bezglutenowe
  • Naleśniki ryżowe – bezglutenowe