//

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe chodziły mi po głowie od dawna, ponieważ zawsze podobał mi się ich cudowny, zielony kolor - ale barwa to nie jedyna z ich zalet. Są bardzo smaczne i równie uniwersalne, w zasadzie oprócz dodatku szpinaku, nie różnią się w wykonaniu niczym od zwykłych naleśników.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 sztuk 24 cm śr.
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


100ml mleka
100g świeżego szpinaku w liściach
2 jajka
ok. 220 ml wody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru
200g mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju





Liście szpinaku umyć i dobrze wysuszyć, zmiksować je z mlekiem na jednolity płyn, wymieszać z wodą, jajkami i olejem.

Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem, miksując, stopniowo wlewać płyny (zapobiegnie to powstaniu grudek w cieście), zmiksować całość na rzadkie ciasto i odstawić na 30 minut.

Dobrze rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), na rozgrzaną wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron, naleśniki – w razie gdyby przywierały do patelni, należy wlać troszkę oleju.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki szpinakowe
  • Naleśniki szpinakowe