Naleśniki szpinakowe
100ml mleka
100g świeżego szpinaku w liściach
2 jajka
ok. 220 ml wody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru
200g mąki
szczypta soli
3 łyżki oleju
Liście szpinaku umyć i dobrze wysuszyć, zmiksować je z mlekiem na jednolity płyn, wymieszać z wodą, jajkami i olejem.
Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrem, miksując, stopniowo wlewać płyny (zapobiegnie to powstaniu grudek w cieście), zmiksować całość na rzadkie ciasto i odstawić na 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), na rozgrzaną wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron, naleśniki – w razie gdyby przywierały do patelni, należy wlać troszkę oleju.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!