Naleśniki z dyniowym serkiem
Naleśniki:
100g mąki pszennej
120ml wody
130ml mleka
1 jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i cukier do smaku
3 łyżki oleju
Nadzienie:
300g upieczonej dyni
200g serka naturalnego
2 łyżki cukru (polecam domowy z wanilią)
Do smażenia:
50g masła
1 łyżeczka cukru
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować, oodstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć na suchej patelni (z powłoką nieprzywierającą) i odkładać.
Dynię, serek i cukier umieścić w misce i zmiksować blenderem. Gotowym farszem smarować naleśniki i zawijać.
Na patelni rozgrzać masło i oprószyć powierzchnię cukrem, położyć nadziane naleśniki i smażyć z obydwu stron. Podawać na ciepło, posypane cynamonem.
THERMOMIX:
Składniki ciasta nalesnikowego włożyć do naczynia i całość zmiksować – 30s., o. 4., przelać ciasto do miski i odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na suchej patelni.
Dynię, serek oraz cukier włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 30s., o.3. Gotowym farszem smarować naleśniki i całość dowolnie zwijać. Podawać na zimno lub usmażone na maśle i oprószone cynamonem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!