//

Naleśniki z dyniowym serkiem

Mój Ukochany, pewnego jesiennego dnia zażyczył sobie, bym zrobiła na obiad naleśniki z serem - pomyślałam, że to świetny pomysł, wymieszałam ciasto i zaczęłam smażyć. Stojąc, zamyślona, przy kuchence zauważyłam, że mam pół garnka ugotowanej dyni, więc postanowiłam trochę ulepszyć swój obiad. Zmiksowałam dynię z serkiem, nadziałam, usmażyłam - wyszło przepysznie! Niestety, zanim zdążyłam naleśniki sfotografować, to już mi wystygły, ale przynajmniej dzięki temu wiem, że na zimno są równie pyszne, co na ciepło - polecam podać je ze szklanką mleka.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Naleśniki:
100g mąki pszennej
120ml wody
130ml mleka
1 jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól i cukier do smaku
3 łyżki oleju

Nadzienie:
300g upieczonej dyni
200g serka naturalnego
2 łyżki cukru (polecam domowy z wanilią)

Do smażenia:
50g masła
1 łyżeczka cukru





Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować, oodstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć na suchej patelni (z powłoką nieprzywierającą) i odkładać.

Dynię, serek i cukier umieścić w misce i zmiksować blenderem. Gotowym farszem smarować naleśniki i zawijać.

Na patelni rozgrzać masło i oprószyć powierzchnię cukrem, położyć nadziane naleśniki i smażyć z obydwu stron. Podawać na ciepło, posypane cynamonem.

 

THERMOMIX:

Składniki ciasta nalesnikowego włożyć do naczynia i całość zmiksować – 30s., o. 4., przelać ciasto do miski i odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na suchej patelni.

Dynię, serek oraz cukier włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – 30s., o.3. Gotowym farszem smarować naleśniki i całość dowolnie zwijać. Podawać na zimno lub usmażone na maśle i oprószone cynamonem.

 

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki z dyniowym serkiem
  • Naleśniki z dyniowym serkiem