Naleśniki z serem
porcja naleśników: 12 sztuk
Nadzienie:
500g twarogu (najbardziej lubię tłusty i półtłusty)
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka (jaja dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem!)
4 łyżki kwaśnej śmietany
opcjonalnie, w wersji dla dorosłych: 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ponadto:
masło do smażenia
1 łyżka cukru
cynamon do posypania
Naleśniki usmażyć według przepisu, odstawić.
Ser przecisnąć przez praskę dwukrotnie (nie trzeba, ale będzie smaczniejszy), dodać do niego pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na każdego naleśnika kłaść porcję masy serowej i składać naleśniki w dowolny sposób.
Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, oprószyć całość cukrem i odrobiną cynamonem, położyć naleśniki i smażyc na złoto.
Podawać na ciepło – ja najbardziej lubię z sosem czekoladowym.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!