//

Naleśniki z serem

Naleśniki to jedna z tych potraw, które moglabym jeść bez końca i bez umiaru. Z czekoladą, z dżemem, z Nutellą, z brzoskwiniami, z dodatkami wytrawnymi. Po prostu je uwielbiam. Te z serem to klasyczna wersja naleśników z nadzieniem, są świetne na śniadanie i kolację i zasmakują każdemu łasuchowi :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


porcja naleśników: 12 sztuk

Nadzienie:
500g twarogu (najbardziej lubię tłusty i półtłusty)
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka (jaja dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem!)
4 łyżki kwaśnej śmietany
opcjonalnie, w wersji dla dorosłych: 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ponadto:
masło do smażenia
1 łyżka cukru
cynamon do posypania





Naleśniki usmażyć według przepisu, odstawić.

Ser przecisnąć przez praskę dwukrotnie (nie trzeba, ale będzie smaczniejszy), dodać do niego pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać na gładką masę.

Na każdego naleśnika kłaść porcję masy serowej i składać naleśniki w dowolny sposób.

Na dużej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, oprószyć całość cukrem i odrobiną cynamonem, położyć naleśniki i smażyc na złoto.

Podawać na ciepło – ja najbardziej lubię z sosem czekoladowym.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Naleśniki z serem
  • Naleśniki z serem
  • Naleśniki z serem
  • Naleśniki z serem