//

Nalewka malinowa

Przepis znalazłam go w zeszłym roku na łamach jakiegoś czasopisma dla pań domu, wypróbowana, smaczna, o wyrazistym smaku, jest wspaniała przy zwalczaniu przeziębienia, jak i rozpraszaniu złego humoru!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 2 litry
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
55 + leżakowanie


1kg malin
1l spirytusu
1l wody
300g cukru





Maliny przebrać, oczyścić, wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem.

Słój zamknąć i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zlać płyn znad owoców, przecedzić przez sito.

Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzony dodać do alkoholu, odstawić na tydzień.

Przefiltrować, nalewkę rozlać do butelek i odłożyć na leżakowanie na minimum pół roku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!