Nalewka malinowa

Przepis znalazłam go w zeszłym roku na łamach jakiegoś czasopisma dla pań domu, wypróbowana, smaczna, o wyrazistym smaku, jest wspaniała przy zwalczaniu przeziębienia, jak i rozpraszaniu złego humoru!!

Ilość porcji:
ok. 2 litry
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
55 + leżakowanie

1kg malin
1l spirytusu
1l wody
300g cukru

Maliny przebrać, oczyścić, wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem.
Słój zamknąć i odstawić na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlać płyn znad owoców, przecedzić przez sito.
Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzony dodać do alkoholu, odstawić na tydzień.
Przefiltrować, nalewkę rozlać do butelek i odłożyć na leżakowanie na minimum pół roku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!