Niezwykłe ciasto marchewkowe
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
Krem:
200g słodkiej śmietanki 30% (bardzo mocno schłodzonej)
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Polewa:
500ml soku marchewkowego (takiego gęstego, z kartonika lub butelki)
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500ml mleka)
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Ciasto:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, blachę 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę – mikserem na najwyższych obrotach. Do miski przesiać mąkę z sodą i cynamonem. Cały czas ubijając masę jajeczną, wlewać na przemian olej i wsypywać mieszankę mączną, aż do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Marchew mocno odcisnąć z soku, dodać ją do masy i dokładnie połączyć, delikatnie mieszając. Wylać masę do przygotowanej formy, wstawić ciasto do piekarnika i piec 50 minut – w połowie pieczenia można blachę obrócić, by ciasto równo się upiekło. Upieczone ciasto zostawić w uchylonym piekarniku na ok. 20 minut, po czym wyjąć z blachy na kratkę, by przestygło.
Masa:
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, wlać śmietankę do wysokiego naczynia i ubić ją na sztywną pianę, wmieszać cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto przekroić w poprzek, tworząc dwa blaty. Na spodni blat wyłożyć krem i go wyrównać, położyć wierzchni blat i lekko docisnąć.
Polewa:
W garnku zagrzać 250ml soku, w pozostałej części soku rozpuścić proszek budyniowy, wlać masę do wrzącego soku i gotować, cały czas mieszając, aż masa dobrze zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić polewę na parę chwil, by przestygła i stężała, wymieszać ją od czasu do czasu. Przestudzoną polewę wyłożyć na wierzch ciasta, równo rozsmarować, ciasto schłodzić do czasu podania.
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Mała Cukierenka.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!