Odwrócone ciasto z malinami
Ciasto:
100g masła
100g cukru trzcinowego
1 łyżka wody
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
Owoce:
ok. 100g malin
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremkę (u mnie 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do garnuszka włożyć masło, wodę i cukier i zacząć podgrzewać. Na dnie formy wysypać równą warstwą przygotowany do owoców cukier trzcinowy, poukładać maliny tak, by stanowiły równą warstwę i oprószyć je mąką ziemniaczaną.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól, wbić też jajka. Kiedy cukier w maśle się rozpuści, zacząć miksować mąke z jajami i wlewać gorącą masę, cały czas miksując, do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto wylać na maliny i wstawić całośc do piekarnika.
Piec ciasto 35 minut – upieczone od razu wyjąć, delikatnie wyjąć z blachy i przyłożyć kratkę do studzenia, odwrócić do góry nogami i zdjąć papier do pieczenia, pozwolić ciastu przestygnąć.
THERMOMIX:
Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremkę (u mnie 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier i wlać wodę, całość podgrzewać – 60 st., 3 min., o. 3.
Na dnie formy wysypać równą warstwą przygotowany do owoców cukier trzcinowy, poukładać maliny tak, by stanowiły równą warstwę i oprószyć je mąką ziemniaczaną.
Do masy w naczyniu miksującym wsypać mąką z solą i proszkiem do pieczenia, wbić jajka i całość zmiksować – 2 min., o. 3.
Ciasto wylać na maliny i wstawić całośc do piekarnika. Piec ciasto 35 minut – upieczone od razu wyjąć, delikatnie wyjąć z blachy i przyłożyć kratkę do studzenia, odwrócić do góry nogami i zdjąć papier do pieczenia, pozwolić ciastu przestygnąć.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!