Ogórki kanapkowe



2-3 kg świeżych ogórków gruntowych
1250ml wody
250 ml octu
300g białego cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki przyprawy curry
do każdego słoika (u mnie 370ml)
1/2 łyżeczki białej gorczycy
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek korzenia chrzanu
kawałek baldachima kopru
1 małe ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko czarnego pieprzu

Ogórki bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą – jeśli są prosto zerwane z krzaka, a jeśli mamy ogórki kupione należy je 2-3 godziny dodatkowo moczyć w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w plastry grubości 3-4mm.
Słoiki i nakrętki dobrze umyć i wyparzyć (ja wyparzam mokre w piekarniku w 125°C do momentu aż wyschną). Do każdego słoika włożyć zestaw przypraw, poukładać dość ciasno plastry ogórków starając się, by nie wystawały na szyjkę słoika. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, ale nie zagotowywać, podgrzewać jeszcze chwilę, aby przyprawy się przegryzły.
Gotową zalewą zalewać ogórki tak, by w słoikach były całkiem zakryte, ale zostawiając kawałek wolnej przestrzeni od brzegu słoika. Słoiki zakręcić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, a po 15 minutach dokręcić je i postawić do góry dnem, zostawić tak do wystudzenia.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!