Ogórki kiszone na zupę



Kilka kilogramów świeżych ogórków gruntowych.
Do każdego słoika 0,5l:
1 ząbek czosnku
pół kwiatu kopru
kawałek chrzanu
Na zalewę:
2 czubate łyżki soli na 1 l wody

Ogórki umyć, obrać z końcówek i bez obierania ze skórki zetrzec na tarce o grubych oczkach, lub przepuścić przez maszynkę ze spacjalną nakładką.
Do każdego słoiczka wkladamy zestaw przypraw i nakładamy, dość ciasno ogórki.
W dużym garnku gotujemy zalewę i jeszcze gorącą zalewać ogórki, słoiki mocno zakręcać i stawiać do góry dnem, zostawić na całą noc, a potem obrócić z powrotem do normanej postaci.
Ogórki odstawić na kilka miesięcy do spiżarni, im dłużej będą się kisić, tym lepsze będą do zupy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!