//

Ogórki małosolne

Wiem, wiem, w internecie jest masa przepisów na ogórki małosolne. Ale wiecie co? Nie przeeszkadza mi to. Mój blog to przede wszystkim mój kajecik z przepisami, archiwum i w razie potrzeby książka kucharska, do której zaglądam. To dlatego jest tutaj tyle klasycznych i banalnych przepisów.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20 + leżakowanie


1kg małych ogórków gruntowych
1 litr przefiltrowanej, gorącej wody + 1 czubata łyżka soli
kawałek chrzanu wielkości palca u dłoni
główka czosnku
kilka gałązek kopru (najlepiej jakbyśmy mieli kwiat z ogrodu)
kamionkowy lub szklany słój, który to wszystko pomieści





Ogórki umyć, poodkrajać z nich końcówki. Na dno słoja położyć gałązkę kopru, połowę chrzanu i obrany ząbek czosnku.
Układać ogórki na dnie słoja poczynając od tych największych, na koniec położyć pozostały kawałek chrzanu i ząbek czosnku.

Wodę wymieszać z solą, lekko przestudzić i zalać solanką ogórki. Przykryć słój talerzykiem lub pokrywką, jeśli takową posiada.
Ogórki dobre są już następnego dnia, ja lubię takie 2-3 dniowe.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ogórki małosolne
  • Ogórki małosolne
  • Ogórki małosolne