Ogórki małosolne
1kg małych ogórków gruntowych
1 litr przefiltrowanej, gorącej wody + 1 czubata łyżka soli
kawałek chrzanu wielkości palca u dłoni
główka czosnku
kilka gałązek kopru (najlepiej jakbyśmy mieli kwiat z ogrodu)
kamionkowy lub szklany słój, który to wszystko pomieści
Ogórki umyć, poodkrajać z nich końcówki. Na dno słoja położyć gałązkę kopru, połowę chrzanu i obrany ząbek czosnku.
Układać ogórki na dnie słoja poczynając od tych największych, na koniec położyć pozostały kawałek chrzanu i ząbek czosnku.
Wodę wymieszać z solą, lekko przestudzić i zalać solanką ogórki. Przykryć słój talerzykiem lub pokrywką, jeśli takową posiada.
Ogórki dobre są już następnego dnia, ja lubię takie 2-3 dniowe.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!