Ogórki w curry
2,3 kg gruntowych, młodych ogórków (przerośnięte są gorzkie)
Do słoików (u mnie każdy po 400ml):
1 łyżeczka białej gorczycy
2 ziarenka pieprzu czarnego
1 ziarenko ziela angielskiego
Zalewa:
1250ml przegotowanej wody
250ml octu 10%
350g białego cukru
2 łyżki miodu (zamiast miodu można dać 2 dodatkowe łyżki cukru)
2 łyżki soli
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
Ogórki umyć, zalać w misce zimną wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie przepłukać i obrać ze skórki.
Do każdego wysterylizowanego słoika włożyć gorczycę, ziele angielskie i pieprz.
Ogórki poszatkować w grube krążki lub w cienkie, podłużne plasterki (wg upodobań). Ogórki poukładać w słoikach dość ciasno, zostawiając ok. 1 cm przestrzeni od krawędzi.
W garnku zagrzać składniki zalewy do momentu, aż wszystko się rozpuści i połączy, zalewę dobrze wymieszać i zalewać nią ogórki, zostawiając ok. 0,7cm przestrzeni od krawędzi słoika, słoiki zakręcić (nie dokręcać). Wstawić do kąpieli wodnej w garnku i postawić garnek na ogniu, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody.
Wygotowane słoiki wyjąć, mocno podokręcać i postawić do góry dnem, zostawić do całkowictego wystudzenia.
Przepis – z moimi modyfikacjami – pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!