//

Ogórki z wiosennym twarożkiem

Taka prosta przekąska - a taka smaczna :) ale oczywiście tak podane ogórki nie muszą zdobić tylko imprezowego stołu, bo z powodzeniem można schrupać je na śniadanie, zamiast zwykłego twarogu podanego po prostu na talerzu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16-20 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


2 wężowe (szklarniowe) ogórki

250g twarogu (takiego w kostce, z pergaminu)
kilka dużych, świeżych rzodkiewek
2 małe ząbki czosnku
pęczek zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku

koperek i rzodkiewka do dekoracji





Ogórki umyć, obrać obieraczką i pokroić w poprzek na wałeczki o szerokości ok. 3 cm. Ustawić je obok siebie i z każdego wydrążyć środek, zostawiając kawałek dna.

twarożek wymieszać z solą i pieprzem oraz posiekaną drobno zieleniną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno rzodkiewkę, dokładnie wymieszać. Przygotowany serek nakładać, z małą górką, do ogórkowych miseczek, udekorować koperkiem i kawałkiem rzodkiewki, schłodzić w lodówce i wyjąć na ok. 30 minut przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ogórki z wiosennym twarożkiem
  • Ogórki z wiosennym twarożkiem