Ogórkowy relish
600g ogórków gruntowych
1 mała, biała cebula
pół niedużej, żółtej papryki
pół niedużej, czerwonej papryki
30g soli
375g białego cukru
200ml octu
1 łyżka białej gorczycy
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, papryki i cebulę również, wymieszać ze sobą i z solą i zalać zimną wodą tak, by zakrywała warzywa, miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 6 godzin (do 12).
Mieszankę warzywną odcedzić na sicie, wypłukać i znów odsączyć. Włożyć warzywa do garnka, dodać cukier, ocet i gorczycę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, często mieszając. Nakładać relish do słoików razem z zalewą tak, by zostawić odstęp od brzegu słoika ok. 0,6 cm, zakręcić.
Pasteryzować relish w kąpieli wodnej 10 minut od momentu zagotowania wody, gorące wyjmujemy, dokręcamy i zostawiamy do wystudzenia.
Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:
Przepis znalazłam w książce „Przetwory” Lisy Atwood, którą recenzowałam w zeszłym roku.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!