//

Ogórkowy relish

Na tę ogórkową sałatkę natknęłam się, gdy w poszukiwaniu przepisów na ogórkowe przetwory, przeglądałam książkę Lisy Atwood. Zaciekawił mnie ten egzotycznie brzmiący przepis, choć taki polski - ogórki z własnego ogrodu zasługują na dobrą oprawę. Relish nazwałabym po prostu ogórkową, marynowaną salsą. Świetnie nada się do mięs, czy to pieczonych, czy też smażonych, a w innej, obcojęzycznej książce, przeczytałam, że bardzo dobrze pasuje do hot-dogów - no cóż, trzeba będzie spróbować, bo relish już przed pasteryzowaniem, pachniał obłędnie :) Ze względu na istotny udział obu papryk, przepis dodaję do akcji Mopsika "Warzywa psiankowate 2014" :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 słoiczków po 200ml
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
ok. 60


600g ogórków gruntowych
1 mała, biała cebula
pół niedużej, żółtej papryki
pół niedużej, czerwonej papryki
30g soli
375g białego cukru
200ml octu
1 łyżka białej gorczycy





Ogórki pokroić w drobną kosteczkę, papryki i cebulę również, wymieszać ze sobą i z solą i zalać zimną wodą tak, by zakrywała warzywa, miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 6 godzin (do 12).

Mieszankę warzywną odcedzić na sicie, wypłukać i znów odsączyć. Włożyć warzywa do garnka, dodać cukier, ocet i gorczycę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, często mieszając. Nakładać relish do słoików razem z zalewą tak, by zostawić odstęp od brzegu słoika ok. 0,6 cm, zakręcić.

Pasteryzować relish w kąpieli wodnej 10 minut od momentu zagotowania wody, gorące wyjmujemy, dokręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:

przetwory wytrawne_edytowany-1

Przepis znalazłam w książce „Przetwory” Lisy Atwood, którą recenzowałam w zeszłym roku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ogórkowy relish
  • Ogórkowy relish