Oponki serowe
500g twarogu (zawartość tłuszczu nie ma raczej znaczenia)
2 jajka
60g roztopionego masła, przestudzonego
1 łyżka octu
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
80g cukru (dałam domowy waniliowy)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (u mnie 3 kostki smalcu i 500ml oleju)
cukier puder do posypania
Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę trzykrotnie.
Do miski z przeciśniętym twarogiem wbić jajka, dodać ocet i roztopione masło oraz cukier, zamieszać.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy serowej, wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto, nie będzie ono gładkie, ani jednolite, ze względu na zawartość twarogu, ale to nie szkodzi, ważne, aby wszystko było równomiernie wymieszane, zagniecione.
Ciasto wałkować na oprószonym mąką blacie na grubość około 7mm, wycinać z niego kółka szklanką lub obręczą o średnicy około 8 centymetrów, w środku wycinać kółeczka kieliszkiem.
Obręcze układać obok siebie, małe kółeczka również.
W garnku (najlepiej w takim, który osiąga wysokie temperatury, nie każdy tak ma), rozgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz musi być bardzo mocno rozgrzany, na tyle, by włożone do niego ciasto od razu się smażyło i wypływało na wierzch.
Smażyć ciasto z obydwu stron, aż będzie mocno zarumienione, wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Ostudzone pączki oprószyć cukrem pudrem.
Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!